Praktične informacije

Dolazak

Avionom
Iz većine evropskih metropola let do Crne Gore traje samo dva sata. Postoje dva moderna aerodroma, u Podgorici (12 km od grada) i Tivtu (4 km od centra grada).

Automobilom
Putevi su solidni, more i visoke planine povezane su Jadranskom magistralom i novim putem Risan-Žabljak. Od Podgorice do mora najbrže se stiže kroz tunel Sozinu.

Brodom
Putnički i teretni feriboti redovno saobraćaju na linijama Bar-Bari i Bar-Ankona. Luke Bar, Budva, Kotor i Herceg-Novi imaju status luka za međunarodni saobraćaj. Za najljepše i najveće jahte (do 150 metara dužine) postoji Porto Montenegro u Tivtu, marina sa sveobuhvatnim uslugama.

Vozom
Crna Gora ima željeznicu koja je, preko Beograda, povezana sa željezničkom mrežom Evrope. Posljednja stanica je Bar, a pruga prolazi i kroz Podgoricu, Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje. Ljeti je saobraćaj na pruzi znatno pojačan.

 

Generalne informacije

Crna Gora se nalazi između 41º 52´- 43º 42´ sjeverne geografske širine i 18º26´- 20º22´ istočne geografske dužine, pa pripada srednjem Mediteranu, odnosno južnoj Evropi. Na sjeveru se graniči sa Srbijom, na jugoistoku sa Kosovom i Albanijom, sa juga je od Italije dijeli Jadransko more, a na zapadu su joj susjedi Hrvatska i Bosna.

Površina: 13.812 km² 

Stanovništvo: 620.000   

Dužina granica: 614 km 

Glavni grad: Podgorica (186.000 stanovnika) 

 

Novosti i ponude